JADUAL CARUMAN EPF 2012 PDF

KADAR CARUMAN Januari / January – Hingga Sekarang / Till Now LEMBAGA KUMPULAN WANG SIMPANAN PEKERJA. Majikan yang memotong PCB mengikut Jadual Potongan Cukai. Bulanan .. Jumlah caruman KWSP atau Kumpulan Wang Lain Yang. Senarai Pembekal Perisian Penggajian/Majikan Yang Menepati Spesifikasi PCB // . Saraan bulan yang diterima adalah RM25, (potongan KWSP dirujuk kepada Jadual Potongan Cukai Bulanan (potongan KWSP kena cukai sahaja ditolak dengan jumlah caruman KWSP (termasuk.

Author: Vudoran Tygozahn
Country: Australia
Language: English (Spanish)
Genre: Life
Published (Last): 10 June 2015
Pages: 156
PDF File Size: 8.58 Mb
ePub File Size: 16.32 Mb
ISBN: 169-2-48756-419-3
Downloads: 23060
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Aracage

This site uses Akismet to reduce spam. Kategori 3 Jadual Potongan Carumzn Bulanan atau Kaedah Pengiraan Berkomputer adalah terpakai jika seseorang pekerja yang telah bercerai, kematian suami atau isteri atau bujang dengan anak angkat.

KWSP – Laman Utama – KWSP

Pengisian borang perlu dilakukan oleh pekerja. That means, please let your employer know!

Kerajaan berharap ini dapat menggalakkan lebihan perbelanjaan yang akan dapat membantu pertumbuhan ekonomi domestik ]. PCB ditentukan seperti berikut:. First, less contribution means less savings for the future.

A Human Resource practitioner in his normal daily life and consummate blogger in his free time. He is addicted to iadual and Manchester United. Suami menuntut potongan bagi 3 orang anak dan isteri menuntut potongan bagi 2 orang anak.

Majikan perlu memberikan maklumat pekerja yang lengkap dan betul semasa mengemukakan bayaran PCB. Maklumat yang diperlukan adalah seperti berikut:.

Related Posts  HP Q3939A PDF

Reduction of Employees’ EPF Statutory Contribution Rate

Seorang pekerja menerima saraan bulanan berjumlah RM11, Secondly, individual employees may wish to take note that the higher disposable income may attract higher rate of income tax for certain group of employees. Berkahwin dan pasangan bekerja. Once you have made your choice, please take note of the next few paras that we are going to write,especially if you decide to maintain the current rate.

Add Comment Jaeual reply. Untuk mendapatkan penerangan cara pengisian borang, sila buat pilihan faksimili di menu seterusnya.

Borang yang telah lengkap diisi dengan maklumat-maklumat yang diperlukan hendaklah dikemukakan ke mana-mana cawangan LHDNM yang berdekatan. Pengemukaan semula bayaran PCB boleh dikenakan kompaun sekiranya bayaran dibuat selepas hari kelima belas bulan berikutnya. Seorang pekerja menerima saraan bulanan berjumlah RM10, Learn how your comment data is processed.

Pasangan suami dan isteri yang bekerja mempunyai 5 orang anak. Masjid Bandaraya Kota Kinabalu. Berkahwin dan pasangan tidak bekerja.

EPF will be issuing a new monthly statutory contribution schedule soon. Pengguna tidak dibenarkan untuk tuntut melebihi had yang dibenarkan. Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Completed forms should be submitted to the respective employers for submission to EPF. Most easily accessed via his Twitter account.

Beliau tidak mempunyai anak.

Reduction of Employees’ EPF Statutory Contribution Rate » Dulu Lain Sekarang Lain

Jika suami dan isteri memilih untuk menuntut potongan anak tertentu, PCB suami dan isteri akan ditentukan mengikut Kategori 3 KA1? That gives an additional income of RM63 for an employee to dispose into the economy. Di bawah kaedah kadual, mana-mana orang yang tanpa sebab munasabah tidak mematuhi subkaedah 10 1 atau Kaedah 13 adalah melakukan suatu kesalahan dan jika disabitkan, boleh didenda tidak kurang daripada RM dan tidak melebihi RM20, atau penjara untuk tempoh tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya sekali.

Related Posts  DOA SELEPAS WUDUK PDF

Notify me of follow-up comments by email. Borang In Lieu of CP39 Borang ini digunakan untuk mendaftar fail cukai pendapatan bagi individu yang menerima pendapatan penggajian.

Salinan kad pengenalan perlu disertakan bersama-sama borang permohonan. Di bawah kaedah pengiraan berkomputer, sistem secara automatik akan menghadkan tuntutan pelepasan KWSP dan insuran nyawa kepada RM6, Seorang pekerja telah berkahwin dan isteri tidak bekerja.

Pengemukaan jafual bayaran PCB boleh dikenakan kompaun sekiranya bayaran dibuat selepas daripada tarikh yang ditetapkan. Higher disposable income will support higher consumption thus generating domestic economic growth. Tunggakan adalah termasuk ganjaran, pampasan, komisen, Skim Opsyen Saham Pekerja, atau apa-apa bayaran yang dibuat untuk tahun terdahulu sebelum tahun semasa.

Notify me of new posts by email.